Գինենյութերի և գինիների հնեցումը պատասխանատու տեխնոլոգիական գործընթաց է, որի արդյունքում ձևավորվում է յուրաքանչյուր տեսակի գինուն բնորոշ համն ու բույրը: Գինիները լինում են կարմիր, վարդագույն, սպիտակ։ Դրանք բաժանվում են նաև կիսաքաղցր, կիսաչոր և չոր տեսակների։ Նման բաժանումը պայմանավորված է շաքարայնության տոկոսով։ Գինեգործությունը աշխարհի շատ առաջատար երկրներում արդյունաբերության զարգացած բնագավառներից մեկն է: Հայաստանը համարվում է այն օջախներից, որտեղ դեռևս մ.թ.ա. 7-րդ դարում լայն տարածում ունեին խաղողագործությունն ու գինեգործությունը: Ներկայումս Հայաստանում գործում են ավելի քան 50 գինեգործական ընկերություններ, իսկ խաղողի այգիների տարածքը զբաղեցնում է մոտ 20,000 հեկտար հողատարածք: Հայկական գինիները արտահանվում են հիմնականում ԱՊՀ երկրներ (70%), ԱՄՆ, ԵՄ երկրներ: Գինեգործության զարգացման ֆինանսավորումը սկսած 12% տարեկան տոկոսադրույքից: |